16 kesä 2015

Nihkeäkin esitys voi olla riittävä

Kauden neljäs kotiottelu palautti mieliin muistoja Kutosen ajoilta, kun alkamisaika oli arkiotteluksi kovin aikainen. Ei aloitusvihellystä sentään ihan vielä viideltä kuultu, mutta heti puoli tuntia myöhemmin.

Otteluohjelma tarjosi tällä kertaa vastukseksemme sisämaavaasalaisia VäVin muodossa. Heitä vastaan on tässä pelailtu jo parina viime kautena, joten mikään uusi tuttavuus ei ollut kyseessä. Tämän kauden VäVi oli pelaillut sarjan valtavan tasaisia otteluita, joten tarkkana saisimme olla. Sen lisäksi takaraivossa jyskytti epämiellyttävä muisto edellisestä keskinäisestä koitoksesta, jonka viime syksynä hävisimme. Yhtenä vierasjoukkueen vahvuutena oli pidettävä valtavan laajaa pelaajarinkiä, josta voisi tarvittaessa ammentaa uutta voimaa kalkkiviivojen sisälle.

Omat valmistautumisemme olivat sikäli poikkeukselliset, että edeltävän matsin jälkeen oli ohjelmassa ollut kesän ensimmäinen pallotteluvuoro. Ei se nyt kauheasti osallistujia kerännyt, mutta ainakin pää on nyt auki silläkin saralla. Toimitus tavoitti peluutusvastuussa olleen Mutrunaaman muutamaa tuntia ennen ottelua ja kyseli pelaajatilanteesta. Mutris virkkoi verkkaiseen tahtiin seuraavaa: “Pelaajatilanne on ihan hyvä. Alkamisaika verottaa hivenen ja useammalla on eriasteisia vaivoja, mutta kokonaistilannetta on pidettävä vähintäänkin kelvollisena. Tulevat ottelutapahtumat vasta todistavat odotusarvon todenmukaisuuden, mutta voisi lähtötilanteemme paljon huonompikin olla.” “Penkki ei ole täynnä, mutta siellä pitäisi silti olla riittävästi pelimerkkejä satsattavaksi. Pitää vain löytää oikeat hetket ja paikat, jolloin ladata lisäpanoksia kentälle”, Mutris jatkoi turinointiaan. Mutrunaama kuulosti siis tavallista positiivisemmalta, joten toimituksessa jäätiin miettimään, että onkohan se hyvä vai huono enne…

Sääkatsauksessa toteamme kelin suosineen jalkapalloa. Aurinko paistoi, lämpöä oli +14°C ja navakka länsituuli pysytteli yllättävän hyvin aisoissa. Kenttä näytti paremmalta kuin edellisessä kotiottelussa, mutta totuus taisi olla jotain muuta. Kovasta pinnasta tuli välillä kovin ihmeellisiä pomppuja, jotka häiritsivät molempia joukkueita. Yleisöä oli varhaisotteluksi mukavasti ja määrä kipusi alkuhetkien viidestätoista lopulta useisiin kymmeniin.

Alkuvalmistelumme sujuivat vaihtelevasti. Osalla oli enemmän aikaa kuin toisilla, mutta saimme yksitoistikon kentälle alkuvihellykseen mennessä. Hieman hätäisistä touhuista huolimatta itse peli alkoi pyörimään kivasti. Tahtipuikko oli karvaisissa pikkukätösissämme ja peliä käytiin vastustajan kenttäpuoliskolla. Joitain puolittaisia maalipaikkoja siinä ehdittiin hassaamaan, kunnes avausmaali näki päivänvalon jo reilun kymmenen minuutin jälkeen. Siinä oli pitkäkestoisempi paineemme alla, kun Jaken kuti tuli puolustajan blokkaamaksi. Paluupallo tuli Käristeen ulottuville ja hän tuikkasi pelivälineen pömpeliin.

Jokin aika avausmaalista kolistelimme kahdesti poikkipuuta. Ensin Jake pommitti voimavaparin veskarin näppien ja riman kautta kulmaksi. Seuranneen kulman Jani sitten nuppasi riman kautta päädystä yli. Parisenkymmentä minuuttia sitä hallintaamme kesti ja sitten vieraat alkoivat päästä peliin mukaan. Oma pelimme alkoi jotenkin oudosti hajota ja alun tiiviydestä ei ollut enää tietoakaan.

Onneksi tuo tiiviyden katoaminen ei koskettanut alakertaa, vaan vieraiden yritykset katkottiin varsin napakoin ottein. Yksi tilanne kuitenkin kostautui, kun keskialueen harkitsematon neppi käynnisti tapahtumaketjun, joka lopulta päästi vierashyökkääjän etenemään oikealta rangaistusalueelle ja hän nosti pallon yli vastaan tulleen Matin. Ottelu oli tasan ja ilmeet vakavoituivat. Osa alakerrastamme oli varmoja, että tilanteessa oli pitänyt lipunkin nousta, mutta se ei noussut ja se siitä.

Muutama minuutti tuosta ja kaikki odottivat rangaistuspotkua, kun Käriste rangaistusalueella selkäpuolelta holtittomasti kaadettiin. Pilli pysyi vaiti, mutta Käriste oli saava palkintonsa. Jake antoi alkajaisiksi kulmapotkun ja se palautettiin hänelle, Jake lähetti toisen lähetyksensä taaemmaksi, mistä Jani puskupalautti sen edustalle ja Käriste jatkoi pallon päällään maaliin. Ensimmäisen puoliajan loppuminuutit pelailtiin varsin sekavissa merkeissä ja tauko vapautti pelaajat hetkiseksi lepoon.

Tauolla otettiin varsin rauhallisesti ja tehtiin yksi vaihtokin. Mutris säästeli loppuja vaihtojaan edellisottelut mielessään, jolloin jälkimmäiset puoliskot olivat tipautelleet väkeä riveistä jopa odottamattoman paljon.

Toinen puoliaika alkoi kutakuinkin avauspuoliskon malliin ja hallitsimme hienokseltaan tapahtumia. Ensimmäinen paikka siunaantui Jesselle, joka rynnisti kohti maalia pakki kintereillään. Juuri ennen rangaistusrajaa pakki pelasi viimeisen korttinsa ja liukutaklasi Jessen kumoon takaapäin. Odottelimme kovempaakin tuomiota, mutta vähintään vapaapotkua vaarallisesta paikasta. Taisimme siinä sitten rikkoa yhteishämmennyksen maailmanennätyksen, kun vapaapotku annettiinkin vierasjoukkueelle. Siinä on täytynyt tapahtua joku väärinkäsitys päätuomarin ja avustavan välillä, sillä muuten näkemäänsä ei kykene ymmärtämään. Onneksemme kolattu pelaajamme oli sieltä rauhallisemmasta päästä, sillä joku toinen olisi saattanut aloittaa mellakan.

Hetkistä myöhemmin oli avopaikkaa tarjolla, mutta Jykä ei tarttunut ulottuvilla olleeseen tuhannen taalan seteliin, vaan laukaus viuhui yläkulmasta ohitse. Tauolta saatu energiapiikki oli hiljalleen loppuva ja seuraavat kymmenen minuuttia pelailtiin pääasiassa keskialueella.

Ottelua oli pelattuna jo reilu tunti, kun vieraat saivat aikaan kauhean mylläkän maalillemme. Toimituksen tarkkailupiste oli kovin kaukana, joten kaikkia käänteitä emme saaneet muistisopukoihimme taltioitua, mutta ei se tasoitus voinut kovin kaukana olla. Joku aika tuosta ja vaarallinen vastahyökkäys vavisutti perustuksiamme. Kovavauhtinen monikaistavyörytys saatiin kuitenkin painettua hivenen alkuperäistä heikompaan sektoriin ja laukaus viuhui maalimme ohitse.

Viimeinen vartti oli enemmän tai vähemmän taistelua jokaisesta irtopallosta ja siinä pärjäsimme vallan mainiosti. Oli siinä maalipaikkaakin tyrkyllä, mutta Jessen lähilaukaus painui poikkipuun ylitse, kun pudotus ei ehtinyt tipahtaa riittävän alas. VäVi toimitteli palloa rangaistusalueellemme, mutta ilmataistot kääntyivät järjestään voitoiksemme ja tilanteista selvittiin. Varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla löysä roikotus oli sen verran määrämittainen, että Matti joutui tippaamaan sen poikkipuun yli ja kulma oli tuloksena. Se sitten selvitettiin ja olimme itse osua kolmannen lisäminuutin kulmapotkupaineestamme. Kulma pelattiin lyhyenä ja siinä käytiin parikin kertaa lähes maaliviivoilla, mutta täysosumat oli jo nähty. Loppuvihellys tuli lopulta ja saatoimme rynnistää nappaamaan kauden joukkuekuvamme.

FC Jukola - VäVi  2-1 (2-1)
1-0 12’ Käriste tuikkaa Jaken laukauksen aiheuttamasta paluupallosta
1-1 28’ tiiviys katoaa hetkiseksi ja nosto oli sinänsä laadukas
2-1 39’ Käriste nuppaa voittomaalin ja Jani puski pelivälineen maalintekijän ulottuville

Ottelupöytäkirja

Tästä ottelusta oli loistokkuus ja sulokkuus kaukana, vaikka kolme pistettä plakkariimme saimmekin. Ei tuota voittoa nyt tietenkään voi minään vääryytenä pitää, sillä oli meillä vastustajaa enemmän maalipaikkoja ja sitä voinee pitää jonkinlaisena mittarina. Tämän päivän onnistujiin voitaneen laskea ainakin kahden maalin Käriste ja alakerta, joka piti vierashyökkääjät voittopuolisesti kurissa ja nuhteessa. Joukkuepelaaminen oli kovin vaihtelevaa ja mukaan mahtui niin hyviä kuin huonojakin pätkiä.

Mutrunaama oli ottelun jälkeen tyytyväinen kolmeen pisteeseen, mutta kokonaisuus oli jättänyt mietittävää. Itseään hän sätti vaihtosekoilujensa kanssa, sillä eiväthän ottelut ole veljeksiä keskenään. Oppia ikä kaikki ja täytyy varautunut siihenkin, etteivät vaihtotilanteet tule kuin tarjottimelle haavoittuneiden pelureiden muodossa.

Tämä kausi on sujunut pisteiden valossa todella mainiosti, vaikka esityksissä parannettavaa löytyykin. Ja täytyy muistaa, että jokainen ottelu on omansa ja siinä kamppailee aina kaksi osapuolta silloisella esityksellään. Nyt on aika siirtyä viettämään juhannusta ja sinne pääsemme sarjakärjessä. Alkukausi on kerryttänyt pistepussiamme sen verran mukavasti, että ainakin sarjapaikan uusiminen näyttää täysin mahdolliselta.

Kausi jatkuu sitten juhannuksen jälkeen keskiviikkona ja tuolloin matkaamme Koivulahteen sarjakakkosen vieraaksi. Tuolle retkelle emme saa mukaan koko tykistöämme, mutta pitää nyt toivoa, ettei mieshukka pääsisi kovin pahaksi äitymään. Ja heillähän mennään, ketkä pelikykyisinä paikalle saadaan.

Nyt on aika toivottaa hyvää juhannusta. Laita kentälle mennessäsi kiviä taskuun, mutta vesille kannattaa valita pelastusliivi taskukivien sijaan. Voikaa hyvin, HuiPo!

Viimeksi muutettu 17 kesä 2015
free joomla templatesjoomla templates
FC Jukola - ???

-
-

-
PeFF - FC Jukola
3-0
 Ottelupöytäkirja
Virkiä - FC Jukola

La 18.3. klo 12.00
Patruuna-Areena

Harjoitusottelu
2018  FC Jukola