01 heinä 2015

Polttoöljypoltteinen koneemme lämpeni hitaasti, mutta varmasti

Kausi etenee kovaa vauhtia ja sarjan puoliväli kurkkii jo nurkan takana. Nyt oli vuorossa kauden kymmenes ottelu ja kotiotteluista viides.

Vastassa oli tällä kertaa pirteästi viime otteluissaan esiintynyt Malax IF. Heihin tutustuimme lähemmin jo viime kaudella, joten mistään uudesta tuttavuudesta ei ollut kyse. Heidän pistepussinsa oli tosiaan karttunut sangen runsaasti viime kierroksilla, joten tarkkana saisimme olla tämän hyvävireisen vierailijan kanssa. Lisäksi sarjataulukosta ilmeni, että maalejakin olivat kovasti pyssytelleet, joten pakettimme täytyisi pysyä tiiviinä.

Oma tilanteemme oli perinteitä kunnioittava. Treenaaminen oli jätetty välistä ja vireystilaa oli haettu kolottavia paikkoja lepuuttamalla. Parilla pelaajalla olivat kolotukset edellisen matsin jäljiltä sitä luokkaa, ettei heistä olisi kokoonpanoon. Lisäksi työ- ja matkustuskiireet verottivat päälukua, mutta piti pelaajia silti riittävästi oleman. Pelaajatilanne oli siis määrällisesti riittävällä tasolla, mutta pohdintaa aiheutti se tosiseikka, että sivussa oli kauden kolme parasta maalintekijäämme. Olimme toki tehneet maaleja varsin leveällä rintamalla ja saman olisi jatkuttava, mikäli ottelusta haluttaisiin pisteitä raavittavan. Pohdittavaa riitti myös kotikentän suhteen, sillä sen kunto ei ainakaan vielä ollut ollut optimaalinen ja karusellin pyörittäminen on tuottanut vaikeuksia siellä. No yhtä kaikki, HuiPo lähti otteluun voitto mielessään.

Ottelupaikalla vallitsi varsin otollinen pelisää. Aurinko paistoi, navakka pohjoistuuli pysytteli enimmäkseen Teeriniemenharjun takana ja lämpöä oli 14°C. Pystyimme ensimmäistä seurahistoriassa tarjoamaan myös myyntipisteen palveluita ja sieltä oli saatavilla kahvia pikkumakean ohella. Yleisöä oli valtavasti, sillä pääkatsomo suorastaan pullisteli väkeä ja kokonaismäärä oli jossain viisissäkymmenissä. Alkutoimet vedettiin harvinaisen jouhevasti ja lopulta viidellä pelaajalla edellisottelusta vaihtunut avauskokoonpanomme oli valmiina puolustamaan kotikunniaamme.

Ottelu alkoi HuiPon 35-sekuntisella ja ohipuskuun päättyneellä syöttöjauhannalla. Sen jälkeen menikin jonkin aikaa, kunnes diesel taas jyrähti kunnolla käyntiin alkuhehkun jälkeen. Vieraat hallitsivat ottelun avauskymmenminuuttista hienokseltaan, mutta ei heilläkään ollut paikan paikkaa. Oma pelimme takkusi kovasti, joten tyydyimme pitämään oman pään tukossa ja turhautumaan syöttöpelimme vaatimattomaan tasoon.

Olihan siinä pelissä tosiaan hakemista, mutta varttitunnin kohdalla saimme kuitenkin kunnollisen maalipaikan rakenneltua. Jessen matala syöttö vain otti harmittavan korkean pompun juuri ennen vitosen viivalla päivystänyttä Artoa ja ohjaus oli karkasi poikkipuun ylitse. Vieraat hyökkäilivät välillä varsin terhakkaasti, mutta onnistuimme katkomaan viimeistään ne kuuluisat viimeiset syötöt, joten yritelmänsä eivät konkretisoituneet laukauksiksi. Tai no olihan heillä laukauksiakin, mutta ne lähtivät kaukaa ja ohittivat maalikehikkomme järjestään turvallisen kaukaa.

Parikymmentä minuuttia oli pelattuna, kun tilanne näytti hetkisen vaaralliselta. Korkeakaarinen toimitus jätti pelivälineen pyörimään rangaistusalueellemme, mutta kaikki yritykset saatiin blokattua ja pallo purettua väljemmille vesille. Itse peli oli edelleen sekavahkoa eikä maalipaikoilla pahemmin juhlittu. HuiPon ongelmana oli heikohko syöttötyöskentely ja ryhmityksen repeily. Ryhmitys muotoutui useamman kerran kahteen linjaan, joiden välissä oli hirvittävästi tilaa. Siinä oli vastustajan kiva pyöriä, kun avaavat syötöt eivät tuottaneet yläkerrassa säpinää. Tässä on tosin mainittava, että Pete kunnostautui avauspuoliskolla muutaman maukkaan syötön antajana. Niissä oli sopivana sekoituksena määrämittaa ja riittävää kovuutta.

Puolen tunnin kohdalla kannattajaryhmä Huimat Tyttöset avasi äänijänteitään ja tuo oli hiljalleen innostava joukkuetta. Ensin oli kuitenkin katkottava yksi kovavauhtinen vierashyökkäys, mutta ensimmäisen puoliajan lähestyessä nähtiin ensimmäiset merkit siitä, että karuselli olisi tänäkin iltana käynnistyvä.

Siinä oli noin viitisen minuuttia taukovihellykseen, kun Jesse napautti nahkakuulan pystypuuhun Janin syötöstä. Arto ei aivan ehtinyt paluupalloon ja muutamaa sekuntia myöhemmin Jake viuhutti voimalla niukan ohilaukauksen. Heti seuraavalla minuutilla vieraskoppari venyi todelliseen haamutorjuntaan, kun hän ehti heiluttamaan kätensä Janin laukauksen eteen ja sai pelastettua tilanteen kulmaksi. Valtaisa paineemme jatkui jatkumistaan ja seuraavalla minuutilla oli Jaken vuoro paukauttaa tolppaan, josta pallo pomppasi tälläkin kertaa takaisin peliin. Tuokin tilanne päättyi lopulta niukkaan ohilaukaukseen, kun Jani antoi lapikkaansa laulaa. Oli siinä siis paikkojakin, mutta tauolle lähdettiin maalittomassa tasatilanteessa.

Tauko oli oikein toimiva. Mutrunaama löi siinä alkutahdit keskustelulle ja sitten pelaajisto otti itsekin roolia, kun peliimme etsittiin parannuskohteita ja -keinoja. Luotto oli mainiolla tasolla, vaikka ensimmäinen puoliaika tosiaan jättikin kokonaisuutena toivomisen varaa.

Toisen puoliajan alku antoi merkkejä paremmasta, vaikka karuselli ei heti pyörinytkään. Pidimme palloa avauspuoliskoa enemmän ja painopiste siirtyi kohti vierasmaalia. Parit kelvolliset laukaisupaikat saimme siihen rangaistusalueen välittömään läheisyyteen rakenneltua, mutta niistä ei tulosta tullut.

Tunti oli täyttymässä, kun jälkimmäisen puoliajan ensimmäisen todella vaarallisen maalipaikan kehittelimme. Arto pudotti kaaripallon rangaistusalueella Pajulle, jonka tuikkaus meni vain hiuksenhienosti pystypuun väärältä puolelta. Vieraat iskivät välissä kerran tuloksettomasti vastaan ja sitten olikin aika iskeä ottelun avausmaali. Radek syötti Artolle noin kahteenkymmeneen metriin ja Arto puolstaan pelasi seinäsyötön Pajun kanssa. Saatuaan pelivälineen takaisin Arto otti muutaman väkevän askeleen lähemmäksi maalia ja pommitti nahkakuulan takakulmaan.

Seuraavalla minuutilla Jani pääsi laukaisupaikkaan leikattuaan laidaltaan keskelle, mutta rangaistusalueen sisäpuolelta lähtenyt laukaus jäi torjuntaan. Muutamaa minuuttia myöhemmin Jani ei leikannut keskelle, kun hän Jessen kanssa laidalla jalkaa vapaaksi hakivat. Keskitys lähti matkaan ja se tavoitti takatolpan tasalla noin kuudessa metrissä odotelleen Arton. Arto nuppasi pallon voimalla verkkoihin ja johto oli tuplaantunut.

Vaihtorumba pyöri vauhdikkaasti ja samaa teki pelikin. FC Jukola oli pian saava historianlehdilleen uuden maalintekijän, kun pirteästi kentällä esiintynyt Hyypän Matti oli maalin tekevä. Sitä edelsi Arton vapauttava syöttö Pajulle, mutta kenttämestarin erikoinen vesitti hänen aikeensa loistopaikassa. No ei hätä ollut tämän näköinen, vaan uusi-Matti riensi taustalta hätiin ja pommitti avausmaalinsa voimalla tolpan kautta.

Peliaikaa oli jäljellä varttitunnin verran ja ottelu tuntui ratkenneelta. Pelistä katosi suuremmat kontrollit sekä pidättyväisyydet ja sen annettiin lähteä laukalle. Laukalla tarkoitetaan tässä kohtaa sellaista edestakaista ryntäilyä, missä nopeat juoksentelut seuraavat toinen toistaan ja tapahtumat aaltoilevat hirvittävällä vauhdilla päästä päähän. Olimme niskan päällä tässä Havaiji-iloittelussa, sillä saimme vietyä omia ryntäilyjämme lähemmäksi maalia. Lähimmäksi maalintekoa pääsi Jake, jonka takatolppasijoituksen tielle venyi vielä jostain vihulaisveskarin torjunta.

Olihan se jollain tavalla nähtävissä tai ainakin mahdollisuudet siihen olivat kasvaneet, mutta Mutrunaama otti silti sangen kovat kilahdukset, kun ottelun varsinaisen peliajan viimeistä edeltävällä minuutilla nollapelimme katosi kuin tuhka tuuleen. Vieraat pääsivät nousemaan laidalta ja takatolpan liukutaistelussakin maalahtelainen oli voitokas. Suhteellisen harvinainen nollapelimme oli siis livennyt ulottuvilta ja Mutrunaaman mieli oli maassa ainakin minuutin.

Lisäajalla pääsimme vielä maalin makuun, kun Arto aluksi rangaistuspilkun kohdalla tantereeseen kolattiin. Alkujaan vetovastuu oli kyllä toiselle nimettynä, mutta hattutemppujahti siirsi vuoron Artolle. Yrityksen perään tuli viimeviikkoiseen tapaan erp., kun maalivahti sen laukauksen hienosti torjui, mutta tällä kertaa paluupallo tuli Arton ulottuville ja hän saatteli jahtinsa päätökseen. Siihen se ottelu oikeastaan päättyikin ja mainittakoon vielä, että hattutemppuilijaa muistettiin ottelun jälkeen knallilla; ensimmäisellä tällä kaudella.

FC Jukola - Malax IF  4-1 (0-0)
1-0 63’ Arto laukoi takakulmaan. Paju ja Radek alustamassa
2-0 67’ Arto nuppaa takatolpalta. Jani keskitti ja Jesse avusti.
3-0 74’ MattiH pommittaa Jukolauransa avausmaalin. Paju päästi Arton syötön.
3-1 89’ nousu laidalta ja takatolppaliuku
4-1 90+3’ Arton viimeistelee oman rangaistuspotkunsa paluupallosta

Ottelupöytäkirja

Ottelu oli tasainen ensimmäisen puoliajan ja vähemmän tasainen toisen puoliajan. Molemmilla puoliajoilla HuiPo rakenteli enemmän maalipaikkoja, joten voittoa voi pitää ansaittuna. Ottelun kiihkeys oli juuri sopivalla tasolla, sillä kyllä siellä tilanteisiin mentiin ihan kunnolla ja välillä huudeltiinkin, mutta sekä koiruudet että törkeydet loistivat poissaolollaan.

Positiiviselle puolelle menee ehdottomasti ottelun yleisömäärä, vaikka me emme mitään Waldeneita olekaan. Viitisenkymmentä katsojaa pääsivät myös nauttimaan myyntipisteen tarjonnasta ja toimituksen korviin on kantautunut positiivista signaalia tästä kokeilusta. Myyntipisteen jatkosta emme vielä osaa sanoa yhtään mitään, mutta pyrimme kertomaan ajoissa, mikäli tällainen palvelu toistuu jatkossakin. FC Jukolan Facebook-sivu on paras paikka tietojen etsintään, mikäli tällaisista jutuista haluaa pysyä kärryillä.

Mitä taas peliimme tulee, niin olisihan se voinut paremminkin alkaa. Toki kontrastina oli edellisviikolta kärkiottelun mahtiesitys, joten ehkä se oli odotettuakin. Lisäksi Huutoniemen kenttä ei vieläkään ole missään maagisessa kunnossa, joten hyvätkin aikeet vesittyvät välillä tahattomasti. Esitys oli kuitenkin nouseva ja siihen on oltava tyytyväinen. Mutrunaama oli kutakuinkin tyytyväinen ottelun antiin, vaikka päästetty maali näyttikin murehtijaa kovasti sapettavan. Hän kommentoi lyhyesti: “Hyvä voitto ja kokonaisuuteen täytyy olla tyytyväinen nollapelin menetyksestä huolimatta. Oma peluuttaminen on vieläkin hakemista, mutta kaipa siihen joskus oppii tai ainakin se olisi toivottavaa.”

Muiltakin irtosi kommentteja ja ensimmäisenä kirjataan Samin toteamus siitä, että HuiPon peli parani samalla tavalla kuin sika tekee juoksulleen. Hattutemppuillut Arto summasi ottelua seuraavasti: “Ekalta puoliajalta jäi mieleen huolimaton syöttötyöskentely, jota petrattiin paljon tokalla puoliajalla ja se näkyikin tulostaululla. Tosin avauspuoliskon laatupaikkojen hyödyntäminen olisi saattanut helpottaa urakkaa kummasti jo aiemmin.”

Kylänmies Jake on ennenkin kunnostautunut näissä puuhissa ja tällä kertaa hän historioitsi seuraavin sanoin: “Ekalla puoliajalla sorruttiin vähän liian nopeasti pelaamaan pystypalloja, kun meiltä ei ollut vielä tarpeeksi pelaajia menossa hyökkäystilanteeseen. Heti kun saatiin kontrolloidusti palloja laitojen kautta boksiin, niin oltiin maalipaikoilla. Tokalla puoliskolla päästiin ainakin alun vaikeuksien jälkeen hallitsemaan peliä ja Arton dominoinnin ansiosta tehtiin paikoista paremmalla prosentilla maalit. Malax IF oli tähän mennessä kaikkein pelaavin joukkue ja he liikuttelivat palloa ajoittain kivasti. Meillä vain on yksinkertaisesti tällä hetkellä sellainen henki päällä joukkueessa, että siitä on hyvä ammentaa voimavaroja otteluihin, pelaamiseen ja ratkaisuhetkille. Tulosta tuntuu tulevan.”

Homma jatkuu ennen sarjataukoa kiihkeällä tahdilla, sillä alle kahteen viikkoon meillä on edessämme vielä kolme vaikeaa ottelua, saunailta ja kenties yhdet treenitkin. Lomakausi alkaa painaa päälle ja se verottaa pelaajistoa vammojen ohella. Pitää nyt toivoa, ettei mitään pahempaa poissaolosumaa iskisi, mutta mahdollisesti joku tai jotkut tulevista otteluista mennään todella kapealla ringillä.

Kymmenen pisteen sarjajohtomme saattaa saada hymynhäivähdyksen jopa Mutrunaaman alasuuntaan jumittuneille kasvoille. Hymyilkäähän tekin, sillä jalkapallo on mukava asia. Tämä on tilanne, näillä mennään ja tästä jatketaan. HuiPo!

Viimeksi muutettu 16 heinä 2015
free joomla templatesjoomla templates
FC Jukola - ???

-
-

-
PeFF - FC Jukola
3-0
 Ottelupöytäkirja
Virkiä - FC Jukola

La 18.3. klo 12.00
Patruuna-Areena

Harjoitusottelu
2018  FC Jukola