12 maalis 2016

Ei riemunkiljahduksia, mutta sentään valonpilkahduksia

Valmistautumiskauden kolmas harjoitusottelu näki, jos ei nyt päivänvaloa, niin Fennia Areenan kelmeän hohteen maaliskuisessa perjantai-illassa.

Vastaan asettui yksi paikallisvastustajistamme, FC Kiisto. Ensimmäistä virallista kohtaamista heidän kanssaan saamme odotella kesään asti, mutta yhden treenimatsin pelasimme pari talvea sitten. FC Kiiston edustusjoukkue pelaa siis tulevana suvena pienen kyläseuramme edustusjoukkueen kanssa samassa sarjassa, jonne he liiton sarjoista saapuivat ja omalta osaltaan kivikovasta tasosta huolta pitämään. Vaikka seurojen edustusjoukkueiden yhteinen historia onkin vielä seitinohut, niin pelaajarintamalla on toisin. Huikeiden Poikien pelaajistosta löytyy nimittäin useampia pelaajia, joilta löytyy menneiltä vuosilta Kiiston leima pelipassistaan.

Piiskuri-Esa valotti etukäteistilannetta päivällä ennen illan treenimatsia: "Tänään on pelaajiston suhteen hivenen haastetta, sillä muutamat pikkuvaivat ja muut poissaolot verottavat päälukua, mutta kyllä me jonkun penkillekin saamme. Ryhmityksessä palataan 4-4-2:een ja illan ottelussa on erilaisia teemoja. Isossa kuvassa haemme pelitapaamme pelin oikeanlaista kääntämistä ja tyhjän tilan tekoa sekä täyttämistä. Yksityiskohtaisempana teemana ovat erikoistilanteet ja niistä erityisesti kulmapotkut. Katsotaan illemmalla, kuinka onnistumme."

Illan tullen tarkentui, että seitsemän jo julkaistua runkopelaajaa olisi kokonaan sivussa. Pelaajamäärä saatiin kuitenkin erilaisten statusten pelaajilla nousemaan sellaiseksi, että penkille oli jättää kolme vaihtoehtoa. Peliajaksi sovittiin vuoroon juuri ja juuri sovitettava 2*40 minuuttia ja yleisömääräksi arvioimme nelisenkymmentä, kun kaikki pimeimmätkin nurkat tuli katsastettua.

Ottelun alkuhetket mentiin selvästi kotijoukkueen merkeissä. Oliko sitten rauhallisella alkulämmöllä osuutensa asiaan, mutta Huikeat Pojat eivät millään meinanneet saada koneitaan käyntiin ja Kiisto piti palloa valtaosan ajasta. Onneksi staattinen silmä oli sentään kunnossa ja vastustajan sen pahemmat paikat saatiin estettyä seisoskelemalla oikeissa paikoissa.

Ensimmäisen puoliajan puolivälissä jouduimme takaa-ajoasemaan. Pallollinen pelaaja sai kääntyä turhankin rauhassa juuri rangaistusalueen ulkopuolella ja hetkeä myöhemmin puolustajien jaloista lähtenyt laukaus painui takakulmaan pompaten vielä ilkeästi juuri ennen heittäytynyttä Peteä. Tuo sitten herätti HuiPon ja seuraavat vaiheet olivat tasaisia elleivät jopa hallintaamme.

Peliväline saatiin Teemun jalkaan rangaistusalueella, mutta pieni epätasapaino vesitti tilanteen lopulta. Muutamaa minuuttia myöhemmin samainen Teemu oli käynnistämässä tasoitusmaaliimme johtanutta tilannetta levittämällä Käristeelle vasemmalle. Samaan aikaan Tonteri kipitti maalinedustalle, minne hän saikin namupassin ja tyylikäs ohjaus saatteli pelivälineen pömpelin oikeaan alakulmaan.

Tuosta kului jälleen muutama minuutti ja kolistelimme poikkipuuta. Kulmapotkussa oli oveluutta riittävästi ja Juke pääsi tuikkaamaan, mutta harmiksemme nahkakuula kimposi yläriman alareunasta takaisin peliin. Joku aika tuosta ja hyvä vaiheemme katkesi kotijoukkueen siirryttyä uudestaan johtoon. Keskitys lähti oikealta ja jotain pöllämystymistä siinä oli, sillä vihulainen olikin yhtäkkiä täysin yksin nuppaamassa palloa maaliin. Juuri ennen taukoa pallo saatiin vielä jonkinlaiselle maalipaikalle, kun Teemu pääsi kääntölaukomaan rangaistusalueella, mutta ahtaasta välistä lähtenyt kuti ohitti maalikehikon.

Tauolla etsittiin parannuskeinoja. Varsinkin ottelun alussa HuiPon peli oli ollut pallottomana liian rauhallista ja pallollisena liian hätäistä. Parannusta oli kuitenkin tapahtunut jo ensimmäisen puoliajan aikana, joten paniikkinappulaa ei tarvinnut painaa ainakaan pohjaan asti. Tauolla tehtiin myös ensimmäinen pelaajavaihto.

Toinen puoliaika alkoi ensimmäistä tasaisemmista merkeissä, mutta kyllä se tahtipuikko oli hienokseltaan Kiiston hyppysissä. Ensimmäinen vaaran paikka oli runsaat viisi minuuttia tauon jälkeen, mutta vastustajan hyökkääjä jätti tuhat taalaansa lunastamatta lauottuaan pallon avopaikasta kohti hallin kattoa.

Hiljalleen saimme omiakin hyökkäyksiä vietyä vastustajan päätyyn asti ja yhdestä kulmapotkustamme saimme pallon jälkitilanteessa aina maaliviivalle asti, mutta puolustaja sai sen vaivoin siivottua. Näillä nurkilla alkoi myös vaihtoruljanssimme, vaikka pelaajia ei liikaa ollutkaan. Harmittavat kolhut ja vääntymiset johtivat siihen, että jo ulosvaihdettuja pelaajia pistettiin takaisin tuoksintaan. Vaihdot vaikuttivat myös itse peliin, sillä joidenkin pakotettujen vaihtojen myötä useamman kuin yhden pelaajan pelipaikka koki muutoksia. Esimerkiksi jokaisella puolustuslinjan neljällä pelipaikalla oli ottelun päättyessä eri pelaaja kuin ottelun alkaessa, vaikka kapeahkolla ryhmällä oltiinkin näissä kinkereissä mukana.

Kulmapotkuissamme oli ollut maalintekouhkaa koko illan, mutta sitten yksi sellainen käynnisti Kiiston kolmanteen maaliin johtaneen tapahtumaketjun. Vikkelä vastahyökkäys vyöryi toisen puoliajan puolivälissä läpi koko kentän, kunnes puolustus pääsi väliin rangaistusalueemme rajalla. Tilanne näytti kahdestikin olevan jo katkaistu, mutta jotenkin se jäi elämään ja lopulta palloa kaivettiin maalistamme.

Ottelun viimeisellä kaksikymmenminuuttisella alkoivat äänenpainotkin jo nousta, kun erinäisiä tilanteita nähtiin niin kovin eri lailla. Omat kavennusyrityksemme jäivät muutamaan vaaralliseen maalinedushässäkkään, joissa oli kyllä pelaajiamme, mutta ei sitten onnen hiventäkään, mukana. Vastustaja pääsi vielä loppuhetkillä kaunistelemaan lukemia, kun peliväline singahti laidalta aivan maalimme takayläkulmaan. Maallikon silmiin se näytti likimain täydellisesti epäonnistuneelta keskitykseltä, mutta saattoihan kyseessä myös olla väläys kovan luokan jalkapallo-osaamisesta. Mistäs näistä aina tietää.

FC Kiisto - FC Jukola 4-1 (2-1)
1-0 19' pompulla takakulmaan
1-1 26' Tonteri ohjasi tyylikkäästi avopaikastaan. Käriste ja Teemu alustivat.
2-1 33' vapaa pusku kymmenestä metristä.
3-1 60' Vastahyökkäys oli jo katkaistu tai ainakin katkaistavissa. Paluupallosta se lopulta syntyi.
4-1 76' Joko jalkapalloneroutta tai hirvittävää tuuria.

Yhteenvedon voisi aloittaa toteamalla, että parempi voitti. Kiisto piti palloa enemmän ja pelin painopiste oli pidempiä aikoja kenttäpuoliskollamme. Eivät hekään liiaksi vaarallisia maalipaikkoja saaneet ja siinä mielessä neljä päästettyä maalia tuntuu paljolta. Oikeastaan jokaisessa vastustajan maalissa jäi jotain jossiteltavaa, mutta sellaista tämä jalkapallo on... Sarja erilaisia tapahtumaketjuja, jotka kääntyvät välillä kannaltasi paremmin ja välillä huonommin. Osaan voisi itse vaikuttaa ja osassa ollaankin sitten korkeampien voimien hallussa. Negatiiviselle puolelle menevät erilaiset kolhut ja vääntymiset, joita nähtiin mittelön aikana aivan liikaa. Diagnooseista ei ole vielä tietoa, mutta joku selvinnee säikähdyksellä ja loppujen toipumisajat lienevät vaihtelevia.

Oli pelissä positiivistakin. Hyökkäyspelissä oli kaikesta hätäilystä huolimatta hyviäkin hetkiä, jolloin saimme ylhäälle riittävästi pelaajia riittävän hyviin asemiin, jolloin maalinteon todennäköisyydet kasvavat. Mukavaa oli myös nähdä, että peli parani ottelun edetessä ja tunnettakin alkoi näkyä. Peli-ilmeessä oli sentään jo hetkittäin sellaista paloa, jota kesällä tarvitaankin. Ei sitä nyt vielä tokikaan riittävästi ollut, mutta pienistä pilkahduksista ne isommatkin roihut syttyvät.

Piiskuri-Esa käsitteli näkemäänsä nukutun yön verran. Aamulla hän tiivisti kokemuksensa seuraavasti: "Olimme matkassa vähän vajavaisella ryhmällä ja tuntui, ettemme oikein missään vaiheessa päässeet peliin kunnolla sisään. Oliko sitten syynä edellispäivän myöhäistreenit, tämän matsin myöhäinen alkamisaika ja/tai vielä raskaan työviikon viimeinen päivä...? No oli pelissä jotain hyvääkin ja varsinkin yksityiskohtaisimman teeman toteuttaminen onnistui mainiosti. Kyseessä olivat siis kulmapotkut ja ne onnistuivat erittäin hyvin, vaikka palkinto jäikin täysosuman muodossa saamatta. Plussan puolelle mennään myös esimerkiksi keskustan liikkeessä, vaikka se olikin tällä kertaa enimmäkseen puolustussuuntaan. Maksamaan mestari oli matkassa vähäisillä näytöillä, jos nyt siis ainoastaan ihan viime aikoja mietitään, mutta siinähän sitä kirmattiin kylänmiehen vieressä kuin nuori varsa. Tämä oli yksi etappi kohti kesää ja otetaan hyvät jutut mukaan. Seuraava treenimatsi onkin vuorossa jo tulevana torstaina ja silloin on jälleen tilaisuus säätää joukkueen peliä haluttuun suuntaan."

Seuraava treenimatsi on siis sovittuna ensi viikon torstaiksi. Tuolloin vastaan tulee jälleen yksi kesän paikallisvastustajistamme; VPS-j. Ottelu pelataan Fennia Arenassa ja se alkaa klo 21. Katsotaan nyt lisäksi, jos tässä saataisiin uutisia ulos ennen sitä, mutta siihen vaikuttavat sekä toimituksesta riippuvat että toimituksesta riippumattomat syyt.

Pieniä askeleita on jo otettu ja sitä suurta loikkaa haetaan. Kohti kesää, HuiPo

Viimeksi muutettu 12 maalis 2016
free joomla templatesjoomla templates
FC Jukola - ???

-
-

-
PeFF - FC Jukola
3-0
 Ottelupöytäkirja
Virkiä - FC Jukola

La 18.3. klo 12.00
Patruuna-Areena

Harjoitusottelu
2018  FC Jukola