13 kesä 2016

Strömsöhön matkaa vaivaiset 12½ km, mutta ihan eri maailmassa oltiin

Maanantai-illan mielenkiintoisin jalkapallo-ottelu miteltiin Huutoniemellä, vaikka vastaanotinfutistakin oli runsaasti tarjolla. Oli kauden toisen paikallisottelun aika.

Huutoniemi, tuo keskisen Vaasan kesäteatteri, tarjosi puitteet tälle FC Jukolan seurahistorian 399. viralliselle ottelulle. Alkujaan tämä mittelö oli merkitty vastustajamme FC Kiiston kotiotteluksi, mutta järjestelyvuoroja vaihdettiin päikseen ja paikallisvastustaja järjestää oman kotikarnevaalinsa sitten syyskuussa. Muistelohetkessä palaamme puolestaan päivälleen tasan viiden vuoden päähän ja tuolloinkin oli maanantai sekä paikallisottelupäivä. Merkittävin ero kauden 2011 otteluun oli siinä, että silloin vettä tuli kuin aisaa ja pelipaikaksi merkittylle kentälle piti löytää äkkitulvan vuoksi nopeasti korvaaja. Lopulta se löytyikin, mutta ei tökitä sen enempää tikulla silmään, kuten vanhojen muistelemisessa joskus tapana on.

Tämä oli ensimmäinen kerta, kun FC Jukola kohtasi FC Kiiston edustusjoukkueen kilpailullisessa ottelussa. Vastustaja oli aloittanut kauden vaihtelevin tuloksin ja majaili meidän tavoin keskikastissa yhden ottelun vähemmän pelanneena, sillä viime viikon Salomo-myrsky vesitti vierasreissun keski-Pohjanmaalle. Heillä oli siis ottelulepotauko puolellaan ja lisäksi he käyttävät kotiottelukenttäämme harjoituspaikkaanaan, joten keltaisessa leirissä pyrittiin minimoimaan odottamattomat asiat. Ei voi myöskään vähätellä heidän joukkuerutiiniaan, jota on kerätty samoilla pelaajilla liiton sarjoja myöden; viimeksi viime kaudella. Vastassa olisi kova joukkue.

Huikeiden Poikien omaa lähtökohtatilannetta ei varmaankaan löydy tietosanakirjan kohdasta "optimaalinen". Valmentajan lisäksi liki kymmenen pelaajaa oli kokonaan sivussa ja pöytäkirjaan kirjoitettiin lisäksi useamman puolikuntoisen nimet. Pelaajia oli kuitenkin määrällisesti riittävästi, mutta loukkaantumiset, työkiireet ja ulkomaankomennukset verottivat iskukykyä tietyiltä osin pahastikin ja harmiksemme joitain urheilullisimpia pelaajiamme oli poissaolijoiden joukossa. Tähän pyrittiin reagoimaan mm. siten, että tämä oli jo kolmas peräkkäinen ottelu ilman väliharjoituksia. Ei voitu ottaa riskiä, että nähtäisiin lisäloukkaantumisia tai joku uupuisi turhan kovasti ottelutapahtuman ulkopuolella. Yhtä kaikki; otteluun lähdettiin voitto ja sen tuomat kolme pistettä mielessä.

Pelipaikalle kokoonnuttiin lähes hellyttävällä kollektiivisuudella myöhässä ja syy taisi löytyä päivän ensimmäisestä TV-ottelusta. Itse ottelun aikana jouduimme taistelemaan Zlatania vastaan, mutta oli paikalla kuitenkin muutenkin runsaasta alasarjatarjonnasta huolimatta reilut 80 silmäparia. Osa oli saattanut eksyä paikalle kovaa tohinaa sosiaalisessa mediassa saaneen kuvan ansiosta ja keino se on sekin. Myyntipiste oli paikalla, kuten hyttysarmeijat. Säätä ei voi moittia, sillä mittelö käytiin kauniissa auringonpaisteessa ja lämpötila oli sangen passeli.

Ottelu alkoi varsin tapahtumaköyhästi. Vieraat pitivät enemmän palloa, mutta kumpikaan ei päässyt oikeastaan ollenkaan maalipaikoille. Kiisto rynnisteli jatkuvasti selviin paitsoihin ja omat viritelmät vesittyivät huolimattomaan syöttötyöskentelyyn. Reilu vartti oli kellossa, kun saimme maukkaasta paikasta vapaapotkun, mutta keskeltä 20 metristä lauottu vapari pamahti masentavasti muurin keskimmäistä miestä polveen. Heti perään Kiistolla oli Peten näppeihin jäänyt pienen kulman lähilaukaus ja sitten Teemu pääsi tuikkaamaan parhaasta sektorista vihulaisveskarin peittotorjuntaan.

Tuonkin jälkeen peli jatkui pääpiirteittäin samanlaisena. Pallo oli enemmän meidän kenttäpuoliskollamme, mutta kumpikaan osapuoli ei saanut kunnon maalipaikkoja aikaan. Vieraiden yritykset katkottiin viimeistään maalin läheisyydessä ja omat harvat paikkamme viuhutettiin ohitse. Niistä ehkä herkullisin oli Jaken kaukopommi vajaaseen paniikkipurkuun, mutta laakapallo ohitti pystypuun nuoleskellen väärältä puolelta.

Viimeisellä viisiminuuttisella ennen taukoa oli jälleen omat puolittaiset hetkensä maalintekoon, mutta eipä niitä täysosumia nähty. Jessen ja Jaken rangaistusaluekudit jäivät joko blokkiin tai tulivat torjutuksi ja Pete puolestaan teki hienon vastaantulopelastuksen avauspuoliskon lisäajalla.

Tauolla vedettiin happea ja pyrittiin diskuteeraamaan kehityskohdat läpi.  Painopisteitä oli ainakin puheen lisäämisessä sekä syöttötyöskentelyn huolellisuudessa.

Toinen puoliaika kulki ehkä minuutin mallikkaasti, mutta sitten kävi kylmät oman hyökkäysvuoromme jälkeen. Vihulainen kontrasi nopeasti vastaan ja keskellä päästiin kääntymään. Nopea pystysyöttö vapautti vikkelän laiturin ja hän ajoi vasemmalta viimeistelemään.

Tuon jälkeen ottelu muuttui joksikin kovin tapahtumaköyhäksi, mutta juuri ennen tunnin täyttymistä tultiin kulminaatiopisteelle. Saimme pitkästä rajaheitosta loistopaikan vitosen viivalle ja Teemu siitä kelvollisen kudinkin aikaan, mutta joko veskari tahi poikittaisliukunut pakki pelasti sen viivalta. Tuosta kului noin 30 sekuntia ja olimme jo kahden maalin takaa-ajoasemassa, kun hankalaan tilanteeseen ajautuneen puolustajamme palautuspusku jäi vajaaksi ja vierashyökkääjä pääsi siihen väliin. Muutama askel keskemmälle ja peliväline liki tyhjään maaliimme.

Valttikortit olivat suhteellisen vähissä, mutta nyt oli tehtävä muutoksia. Vaihtoruletti jauhoi nopeasti pelikuntoisimmat kolme tuoretta pelaajaa kentälle, mutta tilanne muuttui lähes epätoivoiseksi, kun purkupallo tuli palautetuksi 20 metristä maalimme alakulmaan hienolla laukauksella suoraan ilmasta. Tuo laittoi sitten ottelun loppuajaksi holtittomalle laukalle ja HuiPonkin ryhmityksenä oli pitkiä aikoja Kutosen ajoilta 5-0-5. Enemmän siinä vieraille tuli paikkoja, mutta edes 2 vs 0 vastahyökkäys ei tuonut tulosta. Omat yrityksemme jäivät piippuun ennen loppuhetkien ilonväläystä, kun Jani katkoi vieraskopparin lyhyen avaukseen ja kävi puttaamassa nahkakuulan pömpeliin.

Jonkinlaisen loppupaineen saimme vielä aikaan, mutta se katkaistiin viimeistä edeltävällä minuutilla, kun 2 vs 1 ylivoimahyökkäys tuotti ottelun viimeisen maalin. Tuon jälkeen Jake vielä täydensi ensimmäisen varoituspelikiellon neljännellä lapullaan ja onneksi tänä kahden ottelun viikkona ei pelattu juuri lainkaan lisäaikaa.

FC Jukola - FC Kiisto 1-4 (0-0)
0-1 47' nopea vastahyökkäys vapautti vikkelän vipeltäjän viimeistelemään.
0-2 58' heti oman avopaikkamme jälkeen syntyi todella raskas takaisku
0-3 65' kaunis volley alakulmaan 20 metristä
1-3 84' Jani katkoi lyhyen avauksen ja viimeisteli itse avopaikasta
1-4 89' lopun vastahyökkäyksestä

Ottelupöytäkirja

Ei tämä nyt ollut millään muotoa hyvä esitys. Paremmille toki hävittiin, mutta eniten harmittaa oma esitys. Huolimattomuutta oli aivan liikaa ja maalinteko tuottaa kollektiivisesti liikaa tuskaa tällä hetkellä. Ei saada munkkia rysään ja siten sitä lisävirtaa sekä momentumia itselle. Lähtötilanne oli toki hankala ja kaikki laitettiin peliin, mutta se vain oli tänään aivan liian vähän.

Varapiiskuri-Arto: Avauspuolisko oli tasaista vääntöä, jossa meillä oli ehkä paremmat maalipaikat. Meillä oli paikkamme tasoittaa, mutta 2-0 maali ratkaisi ottelun. Kokonaisuutena emme tuntuneet saavat viimeistä vaihdetta sisään ja esitys oli sitten sitä myöden vajaa.

Kapteeni-Juke: Ehkäpä kauden heikoin tai ainakin epätasaisin esitys koko joukkueelta. Avauspuolisko pelattiin ihan kelvollisesti ja saatiin joitain paikkoja, mutta jälkimmäisellä puoliskolla Kiisto meni menojaan. Tuntuu jotenkin, että meidän pitäisi saada avausmaali tehtyä, sillä takaa-ajot tuntuvat tällä hetkellä liian jyrkiltä rinteiltä noustaviksi. Maalipaikkoja saadaan onneksi aikaan, mutta vielä pitäisi survoa pyörylää pömpeliin asti. Nyt on sitten isoja pelejä vuorossa ja niistä on saatava pisteitä sekä tämä orastava tappioputki poikki. Eiköhän tämä tästä vielä iloksi muutu, mutta tänään hävisimme paremmillemme.

Korttikerääjä-Jake: Ensimmäinen puoliaika puolustettiin hyvin, päästiin iskemään vastaan ja muutama hyvä maalipaikkakin aikaan. Toinen puoliaika alkoi sitten murheellisesti, kun takaisku tuli heti siihen alkuun. Oli siinä meillä senkin jälkeen hyvä vaihe, jolloin olisimme voineet helpostikin tasoittaa, mutta se jäi nyt tekemättä. Täytyyhän sen toki jossain näkyä, kun miettii treenimääriämme suhteessa vastustajaan, mutta omien valintojen kanssa elämme. Ei nyt kuitenkaan masennuta, vaan aletaan keskittyä seuraavaan matsiin. Se onkin vuorossa todella nopsaan.

Seuraava matsi onkin tiedossa jo torstaina. Tuolloin täytyisi saada tuloskuntoon parannusta, ettei murheen alho syvene. Tuo torstainkin matsi on muuten kotiottelu, joten reissuun joudumme vasta ensi viikolla.

Kohti parempia aikoja ja tuloksia. Täältä tullaan vielä, HuiPo!

Viimeksi muutettu 14 kesä 2016
free joomla templatesjoomla templates
FC Jukola - ???

-
-

-
PeFF - FC Jukola
3-0
 Ottelupöytäkirja
Virkiä - FC Jukola

La 18.3. klo 12.00
Patruuna-Areena

Harjoitusottelu
2018  FC Jukola