10 syys 2016

Yksi sarjapiste ja rutosti kortteja - vähäväkisten retkisaldo

Vietävän raastava vieraskiertue oli vietävä päätökseensä ja siksi Huikeat Pojat nousivat onnikkaan; tuohon monipaikkaiseen joukkojenkuljetuslaitteeseen. Kiertueen päätöspaikaksi oli buukattu Kokkola; tuo parin pelaajammekin pohjoinen kotiseutu.

Paikan päällä odotteli paikallinen palloseura, toinen kauden sarjanousijoista. Molempien nousijoiden sarjavakanssi oli vielä uusimatta, joten ottelussa oli massiiviset panokset. Lisäjännitystä toi sellainen pikantti yksityiskohta, että koitokseen lähdettiin tasapisteistä ja vieläpä tismalleen samoista maalieroista. Kauden aiempi keskinäinen koitos oli päättynyt Huutoniemellä eräänä erittäin raskaana päivänä vierailijoiden voittoon, joten kovaa vastusta saatoimme odotella Ykspihlajan nurmelle.

Siinä missä kotijoukkue oli kyennyt säästelemään pelaajiaan lauantaikoitokseen, niin HuiPon tilanne oli täysin päinvastainen. Lauantai nyt muutenkin on keskimäärin huono pelipäivä arkiharrastuksena rakkaudesta lajiin pelaavalle ryhmällemme, jonka pelaajilla on eletyn elämän tuomaa lisäsisältöä kuningaslajin ulkopuoleltakin ja siihen päälle lyötiin vielä useat loukkaantumiset, monet sairastumiset ja yksi pelikieltokin, niin jo pelkästään osallistujamäärän suhteen oltiin aivan veitsenterällä. Perjantai-iltana näytti siltä, että mukaan saataisiin 12 pelaajaa ja heidänkin joukossaan olisi puolikuntoisia. Ei siinä edeltävän keskiviikon maukas derbyvoitto enää paljoa lämmittänyt, kun palapeliä koetettiin kasata ja palasia uupui enemmän kuin paljon. Kaikista maailman puutteista ja kokoonpanokompromisseista huolimatta retkellä oli yksi ainoa tavoite: voitollinen päätös vieraskiertueelle.

Tämä oli kauden kolmas kerta, kun vierasmatsiin lähdettiin linja-autolla ja kyllähän se tuntui vähintään keskitason liioittelulta, kun kokoontumispaikasta kyytiin hyppäsi kuusi pelaajaa, kolme taustahenkilöä ja yksi kannattaja. Tilanteeseen ajauduttiin moninaisista syistä ja täydennystä saisimme omatoimimatkaajista. Lopullinen pelaajamäärä tulisi olemaan tasan tusina ja siinä joukossa olisi useampi puolikuntoinen.

Ykspihlajan kenttä sijaitsi alueella, joka muistutti kovasti tuttua Pyssykyläämme. Nurmi on hyvässä iskussa, taivas pilvessä, ilmankosteus tapissa ja myyntipistekin läsnä. Toimitus testasi antia ja totesi kahvin olleen 4/5, mutta munkille irtosi 3/5. Tosin munkin hinta oli niin huokea, joten siitä irtoaa yksi lisätähti ja molempien loppuarvosanaksi tuli neljä tähteä viidestä. Yleisöä saapui paikalle lopulta kolmisenkymmentä ja osa heistä käytti myös huuto-oikeuttaan.

Ottelun alla hämmenystä aiheutti tuomarin vaatimukset peliasumuutoksista mukamas liiallisen samankaltaisuuden vuoksi. Olemme kyllä tiedustelleet asiaa jo keväällä virallisilta tahoilta ja täytimme heidän vaatimuksensa täysimääräisesti. Alkulämmössä jauhettiin mm. syöttömyllyä ja ainakin Arto tuntui olevan tyytyväinen, kun herkesi toteamaan: " Kyllä tämä nyt kulkee, kun Juke ja Jykä eivät ole soosaamassa." Kahdestoista pelaajakin saatiin paikalle kymmenkunta minuuttia ennen alkuvihellystä, jolloin viimeisetkin jutut höpistiin.

Ottelu alkoi tarkkailevan epätarkasti, mikäli tuollaista ilmaisua voi kaikessa ristiriitaisuudessaan värikynästä suoltaa. Ei siinä kuitenkaan mennyt kovin kauaa, kun kaivoimme kikkavarastostamme yhden kaikessa yksinkertaisuudessaan kauniin kuvion ja iskimme johtomaalin. Kapteeninnauhaa kantanut Pete lähetti pitkän avauksen kohti Teemua, joka veikin pääpallon satanolla kolmen puolustajan keskeltä. Aapo oli tunnistanut tilanteen ja ajoitti pystyjuoksunsa täydellisesti karatakseen läpiajoon pommittajan liipistä. Veskari valitsi väärän kaatumiskyljen, Aapo valitsi oikean sijoitussuunnan ja nahkakuula painui etukulmasta sisään ottelun seitsemännellä minuutilla.

Kellossa oli kutakuinkin vartti, kun kotijoukkue sai ensimmäisen vaarallisemman hyökkäyksensä aikaan. Se oli malliltaan vastahyökkäys ja Pete hoiti homman vastaantulolla sekä myöhemmällä marjanpoiminnalla. Kotijoukkueella oli tuonkin jälkeen peintä painetta, mutta sitten järjestelimme omat mylläkkämme. Niistä ensimmäinen ei tuottanut tulosta, mutta sitten paineemme mursi kotialakerran. Aapo kolattiin selkäpuolelta kumoon ja hän asettui vakilaukojan puuttuessa itse ampumaan rangaistuspotkua. Se jäi maalivahdin ulottuville, mutta Aapo itse toimitti paluupallon pömpeliin ja johdimme jo kahdella maalilla.

Heti toisen maalimme jälkeen muuttui ääni kellossa, jos nyt nätisti vielä tässä vaiheessa sanoisi. Pete sai pelivälineen syliinsä ja katseli lyhyen hetken avauspaikkaa. Tuomari ei kehottanut laittamaan palloa peliin eikä ollut huomauttanut asiasta aiemmin, vaan määräsi saman tien epäsuoran vapaapotkun kotijoukkueelle. Siinä vaadittiinkin sitten melkoisia atleettiblokkeja, jotta takaiskulta vältyttiin, kun jatkopallossakin kotijoukkueelle sallittiin noin kilometrin paitsio.

Pakettimme meni hetkeksi täysin sekaisin ja saimme nopeasti kaksi varoitusta. Ramin varoituksen pystyi vielä jotenkin ymmärtämään, mutta Jarnolle nousi täysin älytön lappu. Tilanteen teki vieläkin kitkerämmäksi, että molempien varoitukset vievät heidät pelikieltoon. Pelikin oli sekavaa eikä kumpikaan saanut oikein mitään aikaan.

Ahdinkomme jatkui, kun Teemulle nousi varoitus jostain täysin käsittämättömästä tilanteesta. Lisää hämmennystä aiheutti eräs päivänselvä kotipuolustajasta päätyrajan yli mennyt tilanne. Odottelimme luonnollisesti kulmapotkua, kuten kotijoukkuekin. Tuomari näytti maalipotkua ja totesi tylysti pallon menneen yli mustasukkaisesta. Hän pääsi mm. näin kostamaan ja osoittamaan kaunaisuutensa, kun hänen perusteettomiin varustemuutosvaatimuksiinsa ei oltu tartuttu.

Aivan ensimmäisen puoliajan lopussa toiminta alkoi saada vaarallisiakin vivahteita, kun melkoisia taklauksia annettiin mennä läpi. Kotijoukkue sai sinänsä ansiokkaasti mylläkän käyntiin, mutta olisi se pitänyt katkaista viimeistään siinä vaiheessa, kun Pete joutui yhden keskityksen nyrkkeiltyään pelivälineestä piittaamattoman kotihyökkääjän kolaamaksi. Jos nyt veskareita joskus hellitään liikaakin, niin nyt oli kyse jostain täysin muusta. Se alkaa olla todella vaarallista, mikäli maalivahti ei saa edes vitosen alueella olla rauhassa taklauksilta. Olet pallossa selvästi ensimmäisenä, nyrkkeilet sen kauemmas, kotihyökkääjä ei ole pallosta kiinnostunutkaan ja käy ajelemassa maalivahdin alueella torjunnastaan vielä epätasapainoisen molarin maalin sisälle. Ja peli saa jatkua...

Ensimmäisen puoliajan lisäajalla saimme pitkästä aikaa omiakin hyökkäyksiäkin aikaan, mutta mainiot aihiot eivät aivan konkretisoituneet superpaikoiksi. Tauolla puolestaan käytiin painavaa keskustelua ja pääpaino oli hermokontrollissa. Oli selvää, että saisimme epäsuosiollisia tuomioita jatkossakin, joten päiden pitäisi pysyä kylminä. Pelaajista vt. kapteeni Pete otti roolia ja painokkaasti totesi epäreiluuden olevan osa elämää ja joskus sitä on vain siedettävä. Toimitus puolestaan jutteli osan tauosta linja-autokuljettajan kanssa ja synkkämielisenä ennusti, että HuiPo ei tätä matsia yhdellätoista pelaajalla lopeta.

Toinen puoliaika alkoi tapahtumaköyhästi ja se olikin ollut toiveissa, jotta saisimme pakettimme uudestaan kuosiin. Jonkin aikaa se toimikin, mutta sitten yksi keskialueen vapaapotku muutti tilantetta. Vapaapotku oli noin 40 metristä ja se toimitettiin kerrassaan laadukkaana maalillemme. Potkussa oli voimaa, se laskeutui juuri oikeaan kohtaan ja yksi rynnistäneistä kotipelureista sai siihen polvensa sisäreunaa väliin. Pete oli vailla mahdollisuuksia, sillä peliväline otti suunnanmuutoksen liian lähellä. Hienosti toteutettu tilanne kotijoukkueelta ja vaikeasti puolustettava suoritus.

Paria minuuttia myöhemmin saimme omankin paikan, mutta Jaken painava laukaus aiemman tilanteen paluupallosta tärähti valitettavasti omaan pelaajaan muutama metri ennen maalia. Noihin hetkiin osui myös erittäin potentiaalinen maalinedusmylläkämme, mutta ei siinä ollut onnea kyllä hitustakaan, kun useat maalintekoyrityksemme jäivät ties kuinka epäonnekkaasti matkalle tai muihin vastaaviin keskeytyksiin.

Tunnin kohdilla aloimme entistä enemmän miettiä, että olisivatpa vaihtopelaajat olleet mukava lisä retkikuntaamme. No matkassa oli kuitenkin ainoastaan yksi puolikuntoinen, joten suoritettavaa vaihtoa jouduttiin miettimään pitkään ja hartaasti. Kotijoukkue puolestaan jauhoi tasaiseen tahtiin uutta jannua kentälle ja niinhän kannattaakin tehdä, mikäli penkiltä valttikortteja löytyy.

Lisävaroituksiakin ropisi, kun Maikki sai ties mistä syystä keltaisen. Kentällä puolestaan oli jo pahasti raihnaisia, joten ryhmitysmuutoksella pyrittiin minimoimaan vaarallisuudet. Lopulta se yksi vaihtommekin tehtiin ja Kylänmies pääsi ansaitulle levolle Maunon tullessa mukaan tuoksinaan.

Mauno olikin päästä heti tulostaululle, kun yllätimme kotijoukkueen pitkällä rajaheitolla, mutta muutaman sentin virhevalinta juoksulinjassa lopulta vesitti aukeamassa olleen supertontin. Joku hetki tuosta ja nyt jo avustavakin tuomari avusti kotijoukkuetta. Peliväline olisi karannut pitkälle laajan kenttäalueen reunalle, mutta linjuri katsoi tehtäviinsä kuuluvan myös 30 metrin päästä tulevien karkulaispallojen pysäyttäminen. Tuosta kuitenkaan masentumatta jatkoimme hyökkäämistä ja Aapo saikin veivattua itsensä laadukkaaseen laukaisupaikkaan. Kotikassari torjui hienosti rangaistusalueen sisältä lähteneen kudin ja hetkistä myöhemmin Teemun ohilaukaus oli helpommin selvitettävissä.

Varsinaisen otteluajan viimeinen kymppi käynnistyi synkästi, kun kotijoukkueelle tuomittiin rangaistuspotku. Päätyrajalle ahdistettu hyökkäys sai lisävirtaa, kun päädyn puolelta päästettiin vihulainen lähemmäksi ja mylläkkä oli valmis. Alakertamme pyrki vielä estämään kauheudet, mutta peliväline osui yhden liukublokkaajamme käteen ja pallo vietiin yhteentoista metriin. Rangaistuspotku oli sen verran laadukas, että kotijoukkue tuli tasoihin.

Tasoituksen jälkeen kotijoukkueella oli pari kelvollista maalipaikkaa, mutta niistä ei osuttu kohti kehikkoa. Sitten meillä oli aivan massiivinen paikka kääntää ottelu itsellemme, kun Samuli pääsi liki täydelliseen läpiajoon. Alaraajat kivusta huutaen hän eteni kohti maalia ja lähetti laukauksensa matkaan, mutta harmiksemme koppari oli peitossaan oikeassa paikassa. Seuraavilla minuuteilla saimme vielä pari lisävaroitusta, kun tuomari jatkoi omia virheitään laputtamalla vieraita. Varoituksista jälkimmäinen oli siinä mielessä kohtalokas, sillä se oli Teemun toinen ja hänestä tuli ulosajollaan jo kolmas seuraavassa ottelussa pelikiellossa oleva pelaajamme. Lisäajan seuraavilla hetkillä ei sitten tapahtunut juuri mitään ellei sivuvaparimme katkaissutta ja kotijoukkueen vastahyökkäysen mahdollistuttanutta päivänselvyysvirhettä sellaiseksi lasketa.

Lopulta ottelu päättyi ja pisteet menivät jakoon. Ottelun jälkeen pelaajamme olivat massiivisen tunnekuohun vallassa, mutta päästiin siitäkin hiljalleen yli. Ottelun jälkeen teimme myös jotain sellaista, mitä emme olleet ennen tehneet. Siihen tarvittiin seurahistoriassa 413 ottelua, jotta HuiPo harrasti ensimmäistä kertaa organisaatiojohtoista joukkueruokailua pelireissuillaan. Ruoka oli hyvää, sitä oli riittävästi ja esitämme nöyrät kiitokset tämän mahdollistaneelle tukijalle. Ja olihan se kai jossain mielessä osuvaa, että aterian pääraaka-aine oli possua, kun kahdeksalla kortilla kai niin mahdottoman sikaileva poppoo nyt muka olimme.

KPS - FC Jukola 2-2 (0-2)
0-1 07' Aapo läpiajosta. Teemu liippasi Peten avauksen.
0-2 21' Aapo oman rangaistupotkunsa paluupallosta
1-2 53' laadukas keskialuevapari jatkettiin sisäpolvella sisään
2-2 81' rangaistuspotkusta

Ottelupöytäkirja

Yhteenveto-osuuden voisi aloittaa sillä, että tämä oli lopulta kaikkien mahdollisuuksien matsi. Olimme voitossa kiinni ja olisi tuo voinut kääntyä jopa tappioksi, mutta tasapeliin oli lopulta tyytyminen. Se oli aika lailla oikeutettu tulos pelitapahtumiin nähden eikä tasapelipistettä voi pitää katastrofina vaikeat lähtökohdat huomioiden. Joukkue taisteli mallikkaasti kapealla ryhmällä eikä kentällä annettu periksi, vaikka karmivat kivut olivat ulkopuolisenkin havaittavissa.

Marinaa aiheutti tuomaritoiminta, joka oli vähintäänkin kyseenalaista. Toimitus ei tähän hätään täysin satavarmasti muista, että ovatko katsellut 7 varoitusta ja 1 ulosajo uusi ottelukohtainen seuraennätys, mutta lähellä se ainakin on. Kortit vieläpä tulivat pääasiassa siten, että tuomari teki selkeän virheen ja joku pelaajamme kommentoi sitä jotenkin. Virheet paikattiin lisävirheillä, jolloin katselimme kortteja. Ainahan sitä voisi olla hiljaa, mutta useat tilanteista olivat täysin pöyristyttäviä, jolloin turpansa tukkiminen on kovin hankalaa. Seuraamus on nyt se, että kolme pelaajaamme joutui pelikieltoon seuraavaan otteluun, mikä nyt sattuu olemaan ääritärkeä sarjavakanssin suhteen. Ja jos korteissa ei vielä olisi riittävästi sulateltavaa, niin kaikki nämä hämmentävät epäsuorat vapaapotkut ja linjamiesten toiminta pallopoikina yms. lisäsivät sapen kiehuntaa. Nämä muuten olivat kautemme pelikiellot numerot 8, 9 ja 10 ja ne ovat osuneet yhdeksälle eri pelaajalle. Ei sitä haluaisi näin kitistä, mutta tänään maljan läikkymiselle on liikaakin aihetta ja se on harmillista.

Piiskuri-Esa: Voittoa lähdettiin hakemaan ja peli lähtikin hienosti käyntiin. Mentiin 2-0 johtoon, mutta sitten tuomari astui mukaan kuvioihin. Tuli fiilis, että voittoa emme täältä saa. No oli, miten oli, niin pojat tsemppasivat hienosti ja piste sentään saatiin. Vielä on pelejä jäljellä ja kyllä me tämä hoidetaan.

Vuoris-Rami: Neljän sarjapinnan viikko pitää unelman vahvasti elossa. Tänään taisteltiin piste, mikä oli lähtökohtiin nähden ihan jees.

Maikki: Kovasti kummaksuin sitä linjaa, mikä oli tuomioistuimessa valittu.

Samuli: Tänään pelaamissani 97 minuutissa oli aika monta liikaa. Jake näytteli raihnaista paremmin ja vei ainoan vaihtomme nenäni edestä. Lisävaihtomiehet olisivat olleet vähintäänkin tarpeen.

Kautta on jäljellä vielä kolme ottelua. Tämän päivän muiden otteluiden tulokset aihettivat sen, että sarjapaikasta tulee aivan karmiva kamppailu. Emme tehneet omaa tilannettamme pelikielloillamme helpommaksi, mutta se täytyy nyt nollata. Kaikki on vielä omissa jaloissa ja tarvittavia lisäpisteitä lähdetään jaagaamaan.

Nyt ollaan jännän äärellä. Pinnoja on raavittava ja kaikki ladataan peliin, HuiPo!

Viimeksi muutettu 11 syys 2016
free joomla templatesjoomla templates
FC Jukola - ???

-
-

-
PeFF - FC Jukola
3-0
 Ottelupöytäkirja
Virkiä - FC Jukola

La 18.3. klo 12.00
Patruuna-Areena

Harjoitusottelu
2018  FC Jukola